Je voetafdruk

31 mei t/m 13 september 2024
VOX-POP (UvA)

Klimaatmuseum op de Universiteit van Amsterdam (UvA)

De klimaatcrisis: de een maakt zich enorme zorgen en voelt zich machteloos, de ander is zo kwaad dat die de snelweg blokkeert, en de volgende ziet hoop in de kleinste dingen. Ondertussen wordt het steeds warmer op aarde en worden de gevolgen daarvan steeds zichtbaarder. Toch komen we niet genoeg in beweging. Gelukkig hebben we nog kunst en wetenschap!

Ben je op zoek naar meer inzicht, een nieuw perspectief of manieren om bij te dragen aan de oplossing? Dan zit je goed bij het Klimaatmuseum op de UvA.

English page

Wat valt er te ontdekken?

Het Klimaatmuseum brengt kunstenaars, wetenschappers en studenten van de UvA bij elkaar rond dat ene onderwerp dat ons allemaal raakt: de klimaatcrisis. Prikkelende kunstwerken en interactieve installaties brengen het nieuwste klimaatonderzoek van de UvA tot leven. Zo krijg je meer inzicht in de problemen en oplossingen rond de klimaatcrisis en ontdek je hoe de verschillende onderzoeken met elkaar verbonden zijn. Ook doe je een flinke dosis inspiratie op om zelf in actie te komen voor een beter klimaat. Samen keren we het tij.

Programma

Met deze pop-up organiseren we ook een publieksprogramma. Er is voor ieder wat wils: meer inhoudelijk, creatief of actief. De komende tijd worden data en inhoud bekend gemaakt.

Meer informatie en aanmelden.

Locatie
VOX-POP (de creative space van de UvA)
Binnengasthuisstraat 9
1012 ZA Amsterdam

Openingstijden
31 mei t/m 13 september
Maandag t/m vrijdag
10:00-17:00 uur

Let op: in de pop-up ruimte vindt ook het programma plaats. Dus check voordat je op bezoek komt of het museum goed toegankelijk is.

Hoe lang duurt je bezoek?

1,5 uur: voor de fans
Volg de route, ontdek alle installaties uitvoerig, doe mee met de interacties, en ontdek online nog veel meer.

1 uur: voor de enthousiastelingen
Volg de route, ontdek alle installaties op je gemak en doe mee met een aantal interacties.

30 minuten: voor de betrokken bezoekers
Volg de route, verdiep je in 5 installaties die jou aanspreken en kies een interactie om aan mee te doen.

15 minuten: voor de spontane bezoekers
Volg de route, verdiep je in 3 installaties die jou aanspreken en kom later nog eens terug!

Het Klimaatmuseum is voor: klimaathelden, klimaattwijfelaars, klimaatactivisten, klimaatdrammers, klimaatridders, klimaatoptimisten, klimaatpessimisten, klimaatgrootouders, klimaatjongeren, klimaatwetenschappers, klimaatkunstenaars, klimaatstudenten, klimaatliefhebbers, klimaatbeschermers, klimaatleiders, klimaatstakers, klimaatrebellen, klimaatstrijders en voor iedereen die op zoek is naar meer inzicht, inspiratie en actieve hoop.

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Samenwerking met de UvA

Deze pop-up is tot stand gekomen in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam, in het bijzonder de Faculteit der Geesteswetenschappen. Vanuit diverse opleidingen en afdelingen hebben ontzettend veel studenten, docenten, medewerkers en onderzoekers bijgedragen.

Andere UvA-partijen zijn ook nauw betrokken geweest, waaronder: VOX-POP, Humanities Venture Lab, BuzzHouse, Allard Pierson, KNAW, afdeling Huisvesting, UvA Sustainability Platform, Amsterdam Law Hub en Amsterdam Humanities Hub.

Team
Leen Van Laere, student-assistent
Sophia Charap, student-assistent
Julia Krantz, student-assistent
Giulia Beck, Fair Future Generator
Sandra Kleine Staarman, decorbouw
Lisa Whittle, conceptontwikkeling
Laura van Rutten, projectleider

Speciale dank
Colin Sterling, universitair docent erfgoed, musea en milieu
Margo Keizer, directeur Amsterdam Humanities Hub
Cirrus Foundation, financiële bijdrage
Gemeente Amsterdam, financiële bijdrage

Onderzoekers, studenten en kunstenaars in deze pop-up
Jan Willem Bolderdijk, Leen Van Laere, Peter van Dam, Joyeeta Gupta, Siobhan Bell, Vasilisa Ananeva, Federico Savini, Margaretha Wewerinke-Singh, Jeff Diamanti, Charles Rouleau, Peter Schall, SolarFoil, Chris Slootweg, Victoria Verkerk, VOX-POP kunstenaars en Colin Sterling.

Duurzaamheid

Het Klimaatmuseum werkt zo duurzaam mogelijk. Denk aan materialen, transport en drukwerk. Voor deze pop-up hebben we samengewerkt met drukkerij de Toekomst en bouwmarkt Eco-Logisch.

Uiteraard hadden we ook wat dilemma’s. Zo moesten we een aantal nieuwe apparaten kopen, omdat we die niet konden lenen of tweedehands konden vinden. Ook hebben we héél veel tape gebruikt.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.