Je voetafdruk
Vanwege het grote succes van onze pop-up bij de Universiteit van Amsterdam, heeft deze pop-up een nieuwe locatie gekregen bij Tolhuistuin in Amsterdam-Noord. Fantastisch!
In het Klimaatmuseum ontdek je kunst en wetenschap over de grootste uitdaging van dit moment: de klimaatcrisis. In samenwerking met de Universiteit van Amsterdam (UvA) brengen we de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken tot leven. Je krijgt meer inzicht in de klimaatcrisis, nieuwe perspectieven, tastbare voorbeelden en inspiratie om zelf in actie te komen voor een beter klimaat. Samen keren we het tij.
Beleef het Klimaatmuseum door de ogen van oprichter Laura van Rutten tijdens een exclusieve en interactieve rondleiding. Tijdens de rondleiding krijg je niet alleen de verhalen achter de wetenschap en kunstwerken te horen, maar ook een diepgaand overzicht van het grotere plaatje.
Wanneer: elke eerste zaterdag van de maand, van 11:00-12:00 uur (deuren open vanaf 10:45).
Locatie
Tolhuistuin
IJpromenade 2
1031 KT Amsterdam
(begane grond, aan het IJ)
Openingstijden
***LET OP: I.v.m. de feestdagen zijn we gesloten op: 24, 25, 26, 31 dec en 1 jan. Op 2 januari zijn wij weer open vanaf 17:00.***
7 november t/m 31 maart 2025
Elke dag van 12:00 – 22:00 uur
Toegang is gratis
Route
Neem vanaf Amsterdam Centraal Station de pont over het IJ naar Buiksloterweg. Loop daar naar links en kijk bij Tolhuistuin naar ons logo op de ramen, op de begane grond. Soms is de zij-ingang open, ga anders via het restaurant (met de trap naar boven en eenmaal binnen weer naar beneden).
1 uur: voor de fans
Volg de route, ontdek alle onderdelen uitvoerig, plak stickers en ontdek online nog veel meer.
30 minuten: voor de enthousiastelingen
Volg de route, ontdek 5 onderdelen die jou aanspreken en plak een sticker.
15 minuten: voor de spontane voorbijgangers
Volg de route, ontdek 3 onderdelen die jou aanspreken, plak een sticker en kom later nog eens terug!
Het Klimaatmuseum is voor: klimaathelden, klimaattwijfelaars, klimaatactivisten, klimaatdrammers, klimaatridders, klimaatoptimisten, klimaatpessimisten, klimaatgrootouders, klimaatjongeren, klimaatwetenschappers, klimaatkunstenaars, klimaatstudenten, klimaatliefhebbers, klimaatbeschermers, klimaatleiders, klimaatstakers, klimaatrebellen, klimaatstrijders en zélfs voor klimaatontkenners.
Thanks
Joyeeta Gupta, Peter van Dam, Jan Willem Bolderdijk, Margaretha Wewerinke-Singh, Jeff Diamanti, Charles Rouleau, Chris Slootweg, Vasilisa Ananeva, Victoria Verkerk, Leen Van Laere, Colin Sterling, Margo Keizer, UvA Law Hub, Allard Pierson, Tolhuistuin & Universiteit van Amsterdam.
Team
Lisa Whittle, conceptontwikkeling
Laura van Rutten, curator en projectleider
Sandra Kleine Staarman, decorbouw
Het Klimaatmuseum werkt zo duurzaam mogelijk. Denk aan materialen, drukwerk en transport. Voor deze pop-up hebben we o.a. samengewerkt met drukkerij de Toekomst en bouwmarkt Eco-Logisch.
Uiteraard hadden we ook dilemma’s. We moesten bijvoorbeeld een aantal nieuwe apparaten kopen, omdat we die niet konden lenen of tweedehands konden vinden. De raamstickers zijn van een folie, maar we vonden het toch belangrijker om een goed ontwerp neer te zetten en om van buitenaf de aandacht te trekken. Ook hebben we heel veel tape gebruikt.
We wilden graag een prijs betalen voor de CO2 -uitstoot van deze pop-up. We zijn een beetje sceptisch over compenseren door bomen te planten. Daarom hebben we 1,5 ton CO2-rechten opgekocht en vernietigd via het toffe initiatief Carbonkiller. Deze CO2 kan daardoor niet meer door de industrie worden uitgestoten. Prima!