Je voetafdruk

15 oktober t/m 2 november 2019
Utrecht Centraal Station

Allereerste tentoonstelling

Van 15 oktober tot en met 2 november 2019 organiseerde het Klimaatmuseum de allereerste tentoonstelling. Een pop-up midden op Utrecht Centraal Station. Allerlei kunstenaars, ontwerpers en performers deden mee. En we organiseerden ook een leuk en interessant programma met performances en meet-ups.

Samen met in totaal 7.600 bezoekers hebben we een hoopvol antwoord gegeven op de klimaatcrisis. Een antwoord boordevol creativiteit en verbeeldingskracht. Dat is belangrijk. Want pas als we ons een duurzame wereld kunnen verbeelden, kunnen we die duurzame wereld ook creëren.

Line-up

Performances


Meet-ups

In de pop-up ruimte organiseerden we ook een aantal meet-ups met de kunstenaars.

Workshop met biodesigner Emma van der Leest
Emma van der Leest doet uniek onderzoek naar nieuwe duurzame materialen. In deze workshop liet ze bezoekers zelf ervaren hoe het is om te experimenteren met micro-organismen zoals schimmels, bacteriën en algen.

Seminar met muziektheatercollectief Sun City
Met Sun City loop je door de stad van de toekomst. Een stad zonder fossiele brandstoffen. Hoe klinkt ze? Hoe ziet ze eruit? Door middel van geluiden en stiltes stimuleerde Sun City onze verbeelding en gingen we in gesprek.

Meet-up met Next Nature Network, Milieudefensie en Stadsboerderij Hartstocht
Wat eten we in een duurzame wereld? En wat is de toekomst van onze vleesconsumptie? Daarover gingen we in gesprek met een maker, denker en doener. En samen gingen we op zoek naar oplossingen.

Credits

  • Laura van Rutten (concept)
  • Ingrid Govers (tentoonstellingsontwerp)
  • Multitude (grafisch ontwerp)
  • Studio Met Met (productie en ondersteuning tentoonstellingsontwerp)
  • TAAK (curatoren Yvonne Dubbers en Nils van Beek)

Bedankt!

De pop-up werd mede mogelijk gemaakt door:

Fondsen
VSBfonds, K.F. Hein Fonds, Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds, Elise Mathilde Fonds, Milieudefensie Groepenfonds, BankGiro Loterij Fonds, Mondriaan Fonds

Crowdfunders (selectie)
Armin Soumillion, Ivanna van den Broek, Mélisande van Engelenburg, Wim Bovenlander, Loes Aaldering, Sylvia Klop, Paulien Gankema, Saskia Gras, Cees Post & Ineke Mulder, Job van den Assem, Peter Waltman, Jan Sander, Cees Alders, Denise de Boer

Suppoosten
Thijs Geurts, Antoinette Voogd, Irma Woud, Vicky Kerkhoffs, Daan Vlotman, Sling Lee, Lisa Whittle, Jeanne van Rutten, Nelly van der Draaij, Claudia Cuypers, Anne van Mierlo, Mélisande van Engelenburg

Dank
Patricia Temme (Nederlandse Spoorwegen), Ama van Dantzig (Dr. Monk), Tim den Hartog (Stadsboerderij Hartstocht), Bram van Liere (Milieudefensie), Mathilde Nakken, Michelle van Oenen (video’s), Susan van Ewijk (foto’s), Arjen Slot, Saskia Gaster, Martijn Wolfs (website), Victor van den Belt (redactie)

Speciale dank
Rixt Wieringa, Anne Knol, Annemarie den Dekker, Thiëmo Heilbron, Denise de Boer, Nick Topp, Hilde Brontsema, Lisa Whittle, Esther Martens, Sylvia Klop, Nelly van der Draaij, Cees van Rutten

De pop-up werd mede mogelijk gemaakt door:

Suppoosten


Vicky Kerkhoffs
Daan Vlotman
Thijs Geurts
Irma Woud
Sling Lee
Antoinette Voogd

Antwoorden van de dag

In de pop-up stelden we de vraag: Wat is een duurzame wereld? Nadat bezoekers inspiratie hadden opgedaan bij de kunstwerken, konden ze zelf antwoorden geven. Elke dag koos het museum het antwoord van de dag. Bekijk ze hieronder.

De antwoorden gebruikte spoken word artiest Kiddo Cee als inspiratiebron voor zijn teksten. Hij kwam regelmatig langs in de pop-up om performances te geven.

In totaal deden maar liefst 485 bezoekers mee. Te gek!


Locatie

De pop-up was te vinden midden in de stationshal van Utrecht Centraal Station, ter hoogte van perron 19 – 20. De pop-up was dagelijks open van 8:00 – 20:00 uur.

Vraag en antwoord

  • Waarom werd de pop-up georganiseerd?

    We weten het al langer dan vandaag: klimaatverandering heeft grote gevolgen voor mens, dier en natuur. We weten ook wat de oorzaak is: we stoten veel te veel broeikasgassen uit, zoals CO2. Toch doen we veel te weinig om het op te lossen. Blijkbaar is enkel kennis niet genoeg.

    We komen pas in beweging als we worden geraakt. En als we worden geïnspireerd. Daar is een hoop creativiteit en verbeeldingskracht voor nodig. Kunstenaars, ontwerpers en performers hebben dat gelukkig. Daarom geeft het Klimaatmuseum hen een podium.

    In deze pop-up zochten kunstenaars samen met bezoekers nieuwe antwoorden op de vraag: Wat is een duurzame wereld? Dat is belangrijk. Want pas als we ons een duurzame wereld kunnen voorstellen, kunnen we die duurzame wereld ook creëren.

  • Wat was er te zien in de pop-up?

    De pop-up toonde kunst over klimaat. Zeven kunstenaars deden mee. En elke zaterdag tussen 14:00 en 15:00 uur kwam spoken word artiest Kiddo Cee langs om performances te geven.

    Line-up:

  • Waar ging de pop-up over?

    De pop-up ging over klimaatverandering. Klimaat is een ingewikkeld en veelomvattend onderwerp. En het heeft met alle facetten uit het leven te maken. Daarom kozen we voor zeven kunstenaars die allemaal een heel eigen verhaal vertellen. De pop-up was daardoor veelzijdig, maar zeker niet compleet. Daarvoor zijn nog veel meer tentoonstellingen nodig.

    Thema’s die aan bod kwamen waren onder andere: vleesconsumptie, luchtvervuiling, biodiversiteit en fossiele brandstoffen.

  • Konden bezoekers ook meedoen?

    Jazeker! In de pop-up stelden we de vraag: Wat is een duurzame wereld? Nadat bezoekers inspiratie hadden opgedaan bij de kunstwerken, konden ze zelf antwoorden geven. Elke dag koos het museum het antwoord van de dag.

    Per kunstwerk stelde we een specifiekere vraag:

    • Wat eten we?
    • Welke materialen gebruiken we?
    • Welke kleren dragen we?
    • Welke energie gebruiken we?
    • Welke kunst maken we?
    • Hoe gaan we om met de natuur?
    • Hoe reizen we?
  • Waarom werd gekozen voor de locatie op Utrecht Centraal Station?

    Het Klimaatmuseum koos niet voor niets voor Utrecht Centraal Station om de allereerste tentoonstelling van het museum te organiseren.

    Ten eerste omdat Utrecht CS een van de drukste plekken is van Nederland. Het bevindt zich ook in de openbare ruimte. Zo breekt het Klimaatmuseum uit de traditionele museummuren en bereikt het een groot en divers publiek.

    Daarnaast zijn de Nederlandse Spoorwegen (NS) een koploper in duurzaamheid. Reizen met de trein is veel beter voor het klimaat dan reizen met de auto of het vliegtuig. En alle treinen van de NS rijden ook nog eens voor 100% op windenergie.

    Ten slotte is de pop-up ruimte interessant, omdat er normaal gesproken zo veel mogelijk spullen worden verkocht. Die consumptiedrift is schadelijk voor het klimaat. In de tentoonstelling wordt helemaal niets verkocht. Dat is dus ecologische winst!

  • Was de pop-up zelf ook duurzaam?

    De pop-up is zo duurzaam mogelijk ontworpen. Vanaf het begin is goed nagedacht over materiaalgebruik. Veel spullen werden geleend, er werd gebruik gemaakt van restmaterialen en de meeste elementen waren biologisch afbreekbaar.

    Het concept was ook modulair: de onderdelen hadden standaard maten en waren uit elkaar te halen, waardoor ze makkelijk opnieuw te gebruiken waren. De meest kenmerkende materialen die we gebruikte waren: ecoplex, spanbanden, mos en witvast.

    Hiernaast hadden we nagedacht over het transport: zo efficiënt mogelijk en als het kon elektrisch. De pop-up ruimte gebruikte bovendien duurzame energie: van de wind en de zon.

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.