Je voetafdruk

Maker

India Rose Klap

Titel

Lieve Eva

Jaar

2020

Plaats

Forteiland Pampus

Lieve Eva

Lieve Eva, Het Boekdeel Der Spijzen, is een handboek voor duurzaam eten. Samen met het publiek gemaakt. In het boek staan onder andere: nieuwe gedragscodes, tips, recepten en onderzoek naar lokale flora en fauna. Het handboek is niet onbetwistbaar, zoals de Bijbel. Het gaat er juist om dat we in gesprek blijven.

Lieve Eva werd speciaal gemaakt voor ons project Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus.

India Rose Klap

India Rose Klap (1995) woont en werkt in Amsterdam. Ze is een voedselkunstenaar en afgestudeerd aan KASK, de kunstacademie in Gent. India Rose heeft als aanstormend talent al deelgenomen aan verschillende projecten, waaronder van Het Scheepvaartmuseum, We Make The City en VPRO Tegenlicht.

Wat is duurzaam eten?

De manier waarop wij ons voedsel produceren is vaak schadelijk voor dieren, de natuur en het klimaat. We lijken de relatie met ons voedsel kwijt te zijn. Hoe kan het duurzamer? Doe online mee en geef antwoord op deze vraag.

De klimaatcrisis gaat hand in hand met de manier waarop wij omgaan met ons voedsel.

India Rose Klap, voedselkunstenaar


Volg hieronder het werkproces
van India Rose Klap

18 juli

Vandaag ga ik van start met de creatie van mijn werk. Bekijk mijn interview.

19 juli

Vandaag heb ik research gedaan naar verschillende handboeken die er al bestaan en al snel kwam ik uit bij de Bijbel. Het eerste voedsel dat er in dit boek voorkomt is de appel van Eva. Dit verhaal wordt het uitgangspunt van mijn installatie. Met 1 duidelijk verschil: van mij  mag je de appel juist wél plukken.

24 juli

Ik ben hard bezig met het bouwen van mijn installatie. Welke materialen gebruik ik? Hout, glas, twee bomen, gouden kettingen, en natuurlijk appels.

29 juli

Ik vraag bezoekers om met mij mee te denken over de vraag: Wat is duurzaam eten? Veel bezoekers hebben al antwoord gegeven. Inspirerend! Ik gebruik alle antwoorden voor in het handboek dat we samen creëeren. Doe je ook mee?

1 augustus

Voor mijn kunstwerk ´Lieve Eva´gebruik ik maar liefst 800 appels! Ze komen direct van een appelboer in Zeewolde. Op het eiland houd ik ze gekoeld in het fort. Daar is namelijk een ruimte die vroeger ook als koeling werd gebruikt. Helemaal klimaatneutraal!

6 augustus

Vandaag maak ik kaartjes met daarop 180 geboden. De geboden zijn geïnspireerd op alle gesprekken die ik heb gevoerd met de bezoekers en de antwoorden die zijn gegeven op de vraag: Wat is duurzaam eten? Ik hang ze nu aan de appels. En als het kunstwerk af is, kun je ze  lezen in het handboek dat ik maak, genaamd ´Het Boekdeel Der Spijzen´.

9 augustus

Ik gaf een workshop, een wildplukwandeling! Samen met de deelnemers ging ik op zoek naar eetbare flora en fauna op Pampus. Want vaak geldt: hoe lokaler, hoe duurzamer.

14 augustus

Vandaag gaat mijn werk naar de drukker. Super fijn om het resultaat vanaf morgen eindelijk aan iedereen te mogen laten zien. Dit zijn de eerste bladzijdes uit het handboek.

15 augustus

Mijn werk is nu helemaal af!

Lieve Eva, is een oproep aan de mens om ons eigen handboek te schrijven en blijven herschrijven ter creatie van een duurzaam en beter klimaat op onze blauwe bol.

Deze zomer op Pampus eiland in samenwerking met haar bezoekers schrijven we het eerste deel: Het Boekdeel Der Spijzen. Met onder andere: nieuwe gedragscodes, onderzoek naar de flora en fauna van Pampus, tips en recepten.

Opdat een ieder er de vruchten van kan plukken.

Het werk heeft de vorm aangenomen van een installatie. Het eerste onderdeel daarvan is een brief gericht aan Eva (aan jou).

“Lieve Eva,

Toen God je had verboden de vrucht te plukken van de Boom der kennis van goed en kwaad, was jij dapper genoeg om het wel te doen. Jij begreep dat het ons recht was en wellicht zelfs onze plicht die kennis te beproeven. Nu is de beurt aan ons. De appels zijn rijp.”

Het publiek kan hierna doorwandelen naar twee bomen.

De eerste boom die ze tegenkomen is de Boom des levens. Deze heeft God volgens de Bijbelse traditie in de Hof van Eden, oftewel het paradijs, geplant. De vruchten van deze boom verschaffen het eeuwige leven.

De tweede boom die ze tegenkomen is de Boom der kennis van goed en kwaad. Deze staat ook in de Hof van Eden. De vruchten van deze boom geven kennis over dat wat goed is en dat wat kwaad is.

Bij de tweede boom wordt het publiek verleid een appel te plukken. 

Aan de appels hangen kaartjes met verzen eraan. Deze verzen gaan over ons voedselsysteem. Na het lezen van het kaartje kan het publiek doorwandelen naar een stemkist. 

Daar worden ze uitgenodigd het vers te beoordelen door het in een van de vijf gleuven achter te laten; des te groener de appel, des te beter voor de wereld.

Zo werkt de installatie

  1. Lees het gedicht Lieve Eva, want Eva dat ben jij, de bezoeker.
  2. Loop door naar de Boom der kennis van goed en kwaad. Je mag hier een appel plukken.
  3. Lees het kaartje dat aan de appel hangt. Op het kaartje staat een vers over het verduurzamen van ons voedselsysteem. Wat vind je ervan?
  4. Loop naar de kast met 5 glazen stolpen met daaronder appels die liggen op volgorde van rood naar groen. Laat weten wat je van de vers vindt door het kaartje achter te laten bij een van de stolpen. Hoe groener de appel, hoe beter voor de wereld. Schrijf eventueel jouw mening op het kaartje erbij.
  5. Bekijk het handboek. Hierin heeft de kunstenaar, India Rose Klap, alle input van bezoekers tot nu toe verzameld en verwerkt tot een nieuw handboek over duurzaam eten.
  6. Bedankt. Ja mag de appel nu lekker opeten!

Het handboek

Naast de appelkast vormt zich gedurende de expositie periode een handboek geïnspireerd op de feedback van het publiek, dat ons moet gidsen richting een mooier voedselsysteem. 

Gestuurd naar de minister

Omdat ik denk dat duurzaam eten beter moet worden opgenomen in het politieke beleid, heb ik het handboek na de tentoonstelling gestuurd naar de minister van Landbouw: Carola Schouten. Op Pampus staat een postbus, dus dat kwam goed uit. Ik ben heel benieuwd of ze het boek gaat gebruiken. Het zal haar in ieder geval goed kunnen inspireren!

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Dan ben je als eerste op de hoogte van de ontwikkelingen en activiteiten van het Klimaatmuseum.