Je voetafdruk
Talk To Me is een geluidsinstallatie die de natuur op Forteiland Pampus een stem geeft. De absurde en vermakelijke gesprekken met Dario (een grasspriet op Pampus), Vicky (vlierbes boom) en Maria (basalt steen) laten ons nadenken over onze omgang en relatie met de natuur. Luister hier.
Talk To Me werd speciaal gemaakt voor ons project Het Klimaatmuseum gaat voor Pampus.
Anne Fehres (1988) en Luke Conroy (1990) wonen en werken in Den Haag. Het kunstenaarsduo maakt installaties en audiovisueel werk. Anne heeft beeldende kunsten gestudeerd aan de kunstacademie in Gent (KASK) en Luke aan de University of Tasmania. Ze hebben ruime ervaring met exposities en residenties, zowel in Nederland als internationaal.
Dieren en planten raken steeds vaker in de problemen. Dat komt door klimaatopwarming en omdat ze niet genoeg worden beschermd. Wat vindt de natuur hier zelf eigenlijk van? Doe online mee en geef antwoord op deze vraag.
Wij hopen met onze creativiteit en verbeeldingskracht een betekenisvolle betrokkenheid, verbondenheid en waardering met en voor de aarde te stimuleren.
Anne Fehres & Luke Conroy, beeldend kunstenaars
18 juli
Vandaag gaan we van start met de creatie van ons werk. Bekijk ons interview.
20 juli
We hebben de drie natuurlijke eilandbewoners gekozen en de route uitgestippeld.
25 juli
We vragen bezoekers om met ons mee te denken over de vraag: Wat zegt de natuur op Pampus? Veel bezoekers hebben al antwoord gegeven. Inspirerend! We gebruiken alle antwoorden voor onze geluidsinstallatie. Doe je ook mee?
30 juli
We zijn druk bezig met de opnames voor onze geluidsinstallatie. We zijn bijvoorbeeld in gesprek gegaan met Vicky, een boom op Pampus. Ze heeft hele interessante dingen te vertellen en een heel eigen karakter!
2 augustus
Vandaag gaven we een workshop. Deelnemers hielpen ons met ons kunstwerk ‘Talk To Me’. Ze gingen in gesprek met Dario, een grasspriet op Pampus. Elke grasspriet is uniek en heeft een eigen mening over klimaatverandering.
7 augustus
De scripts zijn af en opgenomen! Nu zijn we druk aan het editen. We kunnen niet wachten om iedereen voor te stellen aan Maria, Vicky en Dario. Ze hebben alledrie een heel eigen karakter en hebben ook een heel eigen visie op de klimaatcrisis.
14 augustus
Maria, Vicky en Dario krijgen alledrie een eigen QR-code, zodat bezoekers de gesprekken en geluiden zelf op hun telefoon kunnen beluisteren. Dat is helemaal coronaproof!
15 augustus
Ons kunstwerk Talk To Me is nu helemaal af. De drie gesprekken met de drie natuurlijke eilandbewoners op Pampus zijn vanaf nu te beluisteren. We hopen dat je na het luisteren anders naar de natuur kijkt en er ook anders mee omgaat.
Luister!
De verhalen spreken natuurlijk het meest tot de verbeelding op Pampus. Want daar zit je bij de natuurlijk eilandbewoners waar de gesprekken mee zijn gevoerd. Maar ook op een andere plek is het leuk om te luisteren. Na de introductie volgen de 3 gesprekken met Dario (grasspriet), Vicky (vlierbes boom) en Maria (basalt steen). Veel luisterplezier!
Nederlands:
English:
Dario
Dario (grasspriet) is enthousiast en echt een sociaal wezen. Dat is maar goed ook, want hij is meestal met heel veel soortgenoten om zich heen. Ook mensen vind hij gezellig. Dus ga vooral lekker op hem zitten! Technologie zou het contact met de natuur zeker niet kunnen vervangen denkt hij.
Nederlands:
English:
Vicky
Vicky (vlierbes boom) maakt zich zorgen. Het is sowieso zwaar om een boom te zijn tegenwoordig. Met ontbossing, verstedelijking en het stijgende water. Best angstaanjagend. Ze voelt zich ook ondergewaardeerd. “Kijk, ik ben hier om zuurstof te produceren zodat jij kunt ademen, maar daar ben ik nooit voor bedankt…toch?”
Nederlands:
English:
Maria
Maria (basalt steen) is een van de oudste bewoonsters van Pampus. Door haar leeftijd kan ze de klimaatcrisis van een afstandje bekijken. En met de nodige wijsheid: “Mensen houden van magisch denken…de overtuiging dat alles vanzelf wel goed zal komen… Maar er moet ook actie worden ondernomen. Vaak moet je in de toekomst datgene vermijden wat je nu had kunnen voorkomen.”
Nederlands:
English: