Je voetafdruk
Dit soort gigantische bouwborden herkent iedereen. Het is ontworpen in de stijl van de Gemeente Amsterdam. Precies zoals dit soort borden ook in het echt bij bouwplaatsen staan. Dus de vraag die voorbijgangers (een ogenblik) zullen hebben is: gaat dit écht gebeuren? Komt hier daadwerkelijk een dijk om het oprukkende water tegen te houden?
Met dit statement wordt de urgentie van de klimaatcrisis op ludieke en kunstzinnige wijze benadrukt.
Ook deze borden zullen de meeste mensen herkennen. ‘Toen, nu en straks’ is een bekend concept van de Gemeente Amsterdam. Bij bouwplaatsen geeft de gemeente met deze borden aan hoe het toen was, nu is en straks gaat zijn.
De prikkelende twist die Tycho hierop geeft staat natuurlijk helemaal in het teken van klimaat. Staan de absurde scenario’s ons straks misschien toch echt te wachten?
Tycho maakte deze kunstwerken speciaal voor ons project Klimaat Op Straat.
Deze sculptuur, een hand die uit het water steekt en de Amsterdamse vlag vasthoudt, toont zowel de urgentie als de hoop van het klimaatonderwerp. Het verbeeldt een zinkende stad, en tegelijkertijd ook de kracht en trots van de inwoners om het niet zo ver te laten komen. Ligt Amsterdam over 200 jaar onder water of houden we de voetjes droog? Het is aan ons.
Tycho (1994) is een Amsterdamse kunstenaar die graag werkt in de openbare ruimte. Denk aan graffiti, installaties, sculpturen en interventies. Zijn werk gaat vaak over ongelijkheid en onrechtvaardigheid in de stad. Zoals gentrificatie en woningnood. Zijn kritiek komt vooral voort uit liefde voor zijn geboorteplek. Soms met gestrekt been, soms met behulp van de nodige Amsterdamse humor. In ieder geval geeft het werk altijd een hoop stof tot nadenken. Het werk van Tycho is behalve op straat ook op andere plekken te zien, zoals in het Amsterdam Museum en op Lowlands.
Tycho was in september regelmatig aanwezig om zijn kunstwerken te maken. Hieronder krijg je in een aantal updates een uniek inkijkje in zijn werkwijze.
9 september
Vandaag heeft Tycho geschikte locaties gespot. In dit water komt een sculptuur. Vraag is nog even hoe diep het water in het midden van de sloot eigenlijk is. Er zit maar 1 ding op: binnenkort erin gaan.
16 september
Vandaag ging Tycho het water in. Ook heeft hij de titels van de 3 werken bedacht.
23 september
De constructies bouwen.
24 september
Stickers met QR-code erop plakken.
24 september
De eerste nieuwsgierige buurtbewoners hebben al direct allerlei vragen over de toekomstige Bijlmerdijk. “We wonen hier al tientallen jaren, hoe gaat die dijk er dan precies uitzien?” Nadat het besef doordrong van de kunstroute hadden we nog een leuk kletspraatje:)
6 oktober
AT5 heeft een geweldig item gemaakt over De Bijlmerdijk. Voorbijgangers werden gevraagd wat ze van het bouwbord vonden. Mooi dat het werk leidt tot dialoog. Dat is de kracht van kunst en creativiteit!